Nejen ČOKOLÁDOVÉ muffiny
Tyto muffiny mohou mít mnoho podob. Ať už je uděláte v této kakaové variantě anebo vanilkové, vždy budou vláčné a chutné. Hlavní je, že jsou přitom rychlé, nenáročné a zároveň variabilní. Jejich legendární oblíbenost se věřím přenese i k vám.
Co budete potřebovat na základní těsto:
1 hrnek a 2 lžíce špaldové hladké mouky
½ hrnku tmavého kakaa
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
¾ hrnku cukru
¼ hrnku oleje
1 oklepanou lžičku vanilkového pudinku
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkového cukru
¾ hrnku rostlinného jogurtu
(pokud by bylo těsto hodně hutné, můžete přidat trochu víc oleje, nebo rostlinného mléka)
Doplňující ingredience:
- 2 hrsti borůvek (mohou být mražené)
- na kostičky nalámaná čokoláda (např. kaštany)
Suroviny na základní těsto postupně přidáváme a smícháme dohromady.
Poté přidáme 2 hrsti borůvek a znovu zamícháme. Ty dodají těstu vláčnost a svěžest. Zapneme troubu na 250 °C, aby se stačila vyhřát.
Připravíme si papírové košíčky do formy na muffiny (12 ks). Každý naplníme tak 1 lžící těsta. Potom přijde řada na nalámanou čokoládu, kterou dáme do každého košíčku (tak 2–3 kostičky). Zbylé těsto doplníme do jednotlivých košíčků.
Dáme péct do trouby vyhřáté nejprve na 250 °C po dobu 5 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut.
Po upečení necháme ještě 2 minuty ve formě a poté vyndáme.
Pozn. tato varianta receptu je vhodná pro vegany. Pokud nelpíte na této variantě, stačí rostlinný jogurt nahradit klasickým bílým anebo kefírem.
Text & fotografie: Petra Šlechtická