Tentokrát jsem pro vás připravila ani ne tak recepty, jako spíš nápady, jak pojmout vánoční recepty trochu jinak, nově.
Co takhle udělat lineckého těsta při přípravě cukroví o jednu nebo půl dávky víc a upéct na adventní neděli skvělý jablečný koláč s ořechy a kořením, který voní na dálku?
Nebo co takhle zkusit, jak říkáme u nás doma, “bramborový salát bez brambor” a řízky aspoň jednou v roce připravit na ghí, a tak rafinovaně aspoň o trochu odlehčit sváteční menu?
Linecký koláč s jablky
Když budete dělat linecké cukroví, udělejte si rovnou dávku navíc, a zkuste tenhle křehký a voňavý koláč.
3/4 těsta vyválejte do kulaté formy a zbytek těsta dejte zatím do lednice.
Oloupejte a nakrájejte na kostky 3-4 jablka. Dejte je do mísy a přimíchejte hrst rozinek, vlašských ořechů, špetku skořice, vanilky, trochu perníkového koření a zakápněte šťávou z půlky citronu. Máte-li kyselejší jablka, přidejte klidně i trochu třtinového cukru.
Korpus několikrát propíchněte vidličkou a předpečte cca 10 min v předehřáté troubě. Pak vyndejte, navršte na těsto připravenou jablečnou směs a poklaďte plátky druhého těsta tak, aby vytvářely hezkou mřížku.
Dejte koláč dopéct do křupava a podávejte ještě vlažný klidně se lžící zakysané smetany.
Bramborový salát bez brambor
Tohle je skvělý způsob, jak udělat salát lehčím, aniž by si toho kdokoli všiml.
Je to jednoduché. Dejte do salátu místo vařených brambor na páře uvařenou a vychladlou cuketu.
Lepší jsou na to menší kusy. Rozpulte je podélně a vykrojte část se semínky. Poduste do měkka a nechte vychladnout. Pak nakrájejte na kostky.
Zbytek ingrediencí salátu je úplně stejný. Dávám uvařenou mrkev, celer, petržel, vajíčko, pak trochu cibulky, nakládanou okurku a sterilovaný nebo rychle převařený hrášek. Dochucujte podle vlastních preferencí a místo majonézy dejte kysanou smetanu s trochou hořčice a lžící nebo dvěma láku z okurek…😉
Pořádně promíchejte a nechte pořádně rozležet.
Text a fotografie: Lucie Martinová