Nejen ČOKOLÁDOVÉ muffiny

Tyto muffiny mohou mít mnoho podob. Ať už je uděláte v této kakaové variantě anebo vanilkové, vždy budou vláčné a chutné.  Hlavní je, že jsou přitom rychlé, nenáročné a zároveň variabilní.  Jejich legendární oblíbenost se věřím přenese i k vám. 

 Co budete potřebovat na základní těsto:

1 hrnek a 2 lžíce špaldové hladké mouky

½ hrnku tmavého kakaa

½ lžičky jedlé sody

špetka soli

¾ hrnku cukru

¼ hrnku oleje

1 oklepanou lžičku vanilkového pudinku

1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkového cukru

¾ hrnku rostlinného jogurtu 

(pokud by bylo těsto hodně hutné, můžete přidat trochu víc oleje, nebo rostlinného mléka)

Doplňující ingredience:

  • 2 hrsti borůvek (mohou být mražené)
  • na kostičky nalámaná čokoláda (např. kaštany)

Suroviny na základní těsto postupně přidáváme a smícháme dohromady.

Poté přidáme 2 hrsti borůvek a znovu zamícháme. Ty dodají těstu vláčnost a svěžest. Zapneme troubu na 250 °C, aby se stačila vyhřát.

Připravíme si papírové košíčky do formy na muffiny (12 ks). Každý naplníme tak 1 lžící těsta. Potom přijde řada na nalámanou čokoládu, kterou dáme do každého košíčku (tak 2–3 kostičky). Zbylé těsto doplníme do jednotlivých košíčků.

Dáme péct do trouby vyhřáté nejprve na 250 °C po dobu 5 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut.

Po upečení necháme ještě 2 minuty ve formě a poté vyndáme.

Pozn. tato varianta receptu je vhodná pro vegany. Pokud nelpíte na této variantě, stačí rostlinný jogurt nahradit klasickým bílým anebo kefírem.

Text & fotografie: Petra Šlechtická